Užsukus į Vilniaus Žvėryno mikrorajoną, nosį iš karto pasiekia šviežių kepinių kvapas. Vietinių paklausus, iš kur gi jis atsklinda, visi kaip vienas atsako – iš Mindaugo kepyklos.
Jau daugiau nei dešimtmetį čia, Vytauto gatvėje, įsikūrusi kepykla savo klientus džiugina gausiu asortimentu: nuo kruasanų ir cinamoninių bandelių iki įvairių rūšių duonos. Kaip 15min pasakoja pats kepyklos įkūrėjas Mindaugas Truskauskas, kad paragautų jo skanumynų, žmonės važiuoja ir per visą miestą. Kartais mėgstamus gaminius pirkėjams tenka dar ir atsidėti iš anksto, kad tik kiti iš po nosies nespėtų nugvelbti.
Papasakokite plačiau apie savo ryšį su kepiniais: ar tuo užsiėmėte nuo vaikystės, kur nors to mokėtės, dirbote su tuo susijusį darbą?
– Mano šeimoje kepti mėgo ne viena karta, tad kažkaip savaime šį amatą pamėgau ir pats. Mano prosenelė Kaune garsėjo savo kepamais šakočiais iš kaimiškų kiaušinių, sviesto. Močiutė su seneliu sovietmečio laikotarpiu kepdavo grybukus ir pardavinėdavo Kaziuko mugėje. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, mama kepdavo nuostabų medaus tortą ir jį pardavinėdavo kavinėms Vilniuje.
Mama nuo vaikystės mane mokė su kepiniais dirbti iš lėto, su meile, naudojant tik natūralias žaliavas, juk paskui tai jaučiasi ir ragaujant. O taip gera mėgautis kokybiškais kepiniais.
Baigęs mokyklą įstojau į Vilniaus kolegiją, ten mokiausi Maisto technologijos, o mano specializacija buvo duonos kepimo technologijos. Po studijų baigimo norėjau įgyti įvairesnės patirties, tad pasirinkau išvykti padirbėti į Londoną, kur buvo daug skirtingų kepyklų, įvairiausių kategorijų kepinių – daug erdvės tobulėjimui ir mokymuisi.
O kada atidarėte Mindaugo kepyklą Žvėryne? Kaip apskritai jums gimė idėja įkurti nuosavą verslą?
– Kepyklą atsidarėme 2013 metais, gyvuojame Žvėryne jau dvyliktus metus. Idėja turėti nuosavą verslą gimė grįžus iš Londono, padirbus ten įvairiose kepyklose ir sukaupus patirties. Dar šiek tiek patirties sukaupta padirbus keliose kepyklose Vilniuje. Tuo metu kepyklėlių Vilniuje nebuvo labai daug, o ir kepinių pasiūla buvo gana nedidelė. Tad taip gimė idėja pasiūlyti žmonėms įvairių, įdomesnių aukštos kokybės kepinių.
Galbūt įkurdamas verslą susidūrėte su kokiais nors sunkumais, abejonėmis, ar viskas pavyks?
– Kuriant verslą, ypač pirmąjį, abejonių kyla beveik kiekvienam – juk pats verslo kūrimas būna nauja, dar nežinoma sritis. Daug baimės kėlė, kokios bus žmonių reakcijos į aukštesnes kainas, nei tuo metu buvo įprasta rinkoje. Kadangi nuo pat pradžių naudojome tik aukščiausios kokybės žaliavas, pavyzdžiui, kaimišką lietuvių ūkininkų sviestą, dvejojome, ar klientai supras, ar įvertins ir ar sutiks mokėti didesnę kainą. Tokios žaliavos kainuoja daugiau, tad ir galutinis produktas klientui yra brangesnis.
Kas jums darbe yra svarbiausia? Kokiais principais remiatės gamindami, parduodami kepinius? Kuo galbūt labiausiai didžiuojatės?
– Didžiuojamės tuo, kad jau tiek metų tvirtai laikomės principo neprastinti naudojamų žaliavų kokybės, kad ir kaip kartais būna sunku, ypač kylant žaliavų kainoms. Bet šio principo laikomės labai tvirtai, tik taip matome verslo kūrimą, kai gamini sąžiningai, visiškai „kaip sau“.
/Parengta pagal portal 15 min straipsnį/