Studentų atsiliepimai

Simona Naulytė, Maisto technologijos studijų programos II kurso studentė.

Erasmus+ praktika viešbutyje „Mitsis Ramira Beach“ Graikijoje.

Erasmus+ yra puiki programa išvykti į užsienį tiems, kas nori atrasti save, įgyti patirties ir taip pat smagiai praleisti laiką įvairiausiose užsienio šalyse. Todėl ir nusprendžiau atlikti praktiką Graikijoje, pasinaudodama Erasmus+ programos galimybėmis.

Atvykus į šią šalį, nežinojau, kokie išbandymai manęs laukia visą vasarą, tačiau galiu drąsiai teigti, jog tai buvo geriausias mano priimtas sprendimas išvykti praktikai užsienyje. Praleidusi 4 mėnesius Graikijoje, Koso saloje ir dirbdama viename iš prabangesnių viešbučių „Mitsis Ramira Beach“, įgijau begalę patirties, susipažinau su daugeliu žmonių iš įvairiausių šalių, kurie man tapo labai artimi, taip pat tapau savarankiškesnė ir atsakingesnė. Visas laikas, praleistas ten, visi priimti iššūkiai, įgyta patirtis buvo vieni iš įsimintiniausių dalykų mano gyvenime ir manau, kad tai labai man padės net ateityje.

Manau, kad kiekvienas studentas turėtų išnaudoti šią puikią galimybę išvykti į užsienį ir ten įgyti įdomios ir naudingos patirties bei parsivežti begalę įspūdžių.

 

Tomaš Grablevski, Maisto technologijos studijų programos II kurso studentas. 

 Erasmus+ praktika viešbutyje „Mitsis hotels“ Graikijoje.

„ -Tai buvo galimybė išbandyti save!“. Būtent taip atsakau visiems, kurie klausia, kaip aš vertinu praktiką pagal Erasmus+ mobilumo programą. Būdamas taip toli nuo namų, Graikijos saloje Kos ir dirbdamas viename iš prabangiausių viešbučių tinklų „Mitsis hotels“, įgijau neįkainojamos gyvenimo patirties, nes tai buvo puiki proga pažinti save kaip asmenybę. Savarankiškumas, darbštumas, atsakomybė, vikrumas, noras tobulėti lydėjo mane visus keturis mėnesius ir dabar, grįžus iš saulėtosios Graikijos,  aš esu laimingas, jog įrodžiau sau, kad jau būdamas 20 metų galiu drąsiai, savarankiškai gyventi ir tobulėti net ir  užsienyje.

Todėl raginu visus studentus išbandyti  šią puikią galimybę atlikti praktiką pagal Erasmus+ mobilumo programą, kuri suteiks jums profesinių įgūdžių, be galo daug geros gyvenimo patirties, įgūdžių ir noro tobulėti toliau kaip asmenybei!

 

 

 

 

Georgij Gorluško, Marijus Runovičius, Aina Sakalauskaitė. Maisto technologijos studijų programos III kurso studentai.

Studijos Thomas More University College, Agro- ir biotechnologijų fakultete (Belgija).

Pasirinkti Belgiją studijoms pagal Erasmus+ programą paskatino aukštas šalies pramonės, ypač maisto sektoriaus, lygis. Be visiems žinomo belgiško šokolado, belgai gamina šaldytas daržoves, mėsos ir pieno produkciją, alų. Aukšti gamybos standartai bei pažangios technologijos leidžia teikti rinkai itin kokybiškus gaminius.

Šalis pasitiko mus gana švelniu klimatu, palyginus su Lietuvos vasario mėnesio šalčiais. Žiema čia primena lietuvišką rudenį. Temperatūra nenusileidžia žemiau nulio, beveik nesninga, aplink daug žalumos, todėl tokios geografinės sąlygos yra palankios žemės ūkio plėtojimui.

Mūsų kelionės tikslas – Geel miestelis, esantis Flamandijos regiono Antverpeno provincijoje. Belgija padalinta į dvi pagrindines dalis pagal kalbos principą: šiaurinėje dalyje vyrauja olandų kalba, pietų dalyje – frankofonų. Belgijos flamandai sudaro kartu su Nyderlandų gyventojais vieną tautą: jie kalba viena kalba, jų gyvenamos žemės yra bendras istorinis Flandrijos regionas. Šiame jaukiame miestelyje įsikūręs vienas iš 11 Thomas More university college campus‘ų. Kuomet vasaros atostogų metu miestą palieka studentai, pasibaigia visi beprotiški vakarėliai bei pažintinės ekskursijos, rodos, kad šioje ramioje

vietoje pasilieka tik vietiniai senyvo amžiaus gyventojai.

Taigi, į Geel miestelį mes atvykome jau po vidurnakčio ir su pirmaisiais nuotykiais. Išėję iš oro uosto supratome, jog viešasis transportas jau nevažinėja, o iki gyvenamosios vietos buvo likę dar 150 km kelio, mums geranoriškai sutiko pagelbėti Thomas More studentų atstovybės narys Bekir Kablan, už ką mes jam esame labai dėkingi. Kelionės metu Bekir papasakojo mums apie būsimas studijas ir studentiškas pramogas. Pakeliui mes sustojome žymaus Waterloo mūšio vietoje, kur buvo galutinai sutriuškinta Napoleono Bonaparto armija. Beje, toje vietoje dabar yra muziejus ir mūšio lauko panorama.

Mūsų bendrabutis (vietiniai vadina tai tiesiog studentų namu) vadinasi Groenkot – Žaliasis namas, kuriame gyvena dauguma Erasmus studentų. Tai yra pats linksmiausias studentų namas visame miestelyje.

Kitą dieną nuvykome į mokslo įstaigą, kurioje gavome dviračius bei sudalyvavome žaidime, kurio tikslas – susipažinti su kitais Erasmus+ studentais ir miestu. Vėliau buvo suorganizuota ekskursija į Briugės miestą. Studijų laikotarpiu užsienio studentams buvo organizuota daug kelionių: į Briuselį, Roterdamą, į Paryžių, kuriame praleidome net tris dienas ir aplankėme visus svarbiausius turistinius oblektus: Versalį, Luvrą, Eifelio bokštą. Traukinio bilietai Belgijoje gana brangūs, bet jaunimui keliaujant grupėmis po 5, daromos nuolaidos. Taip pat atvykusiems pagal Erasmus+ programą studentams teko reprezentuoti savo šalies virtuvę.

Thomas More University College Agro- ir biotechnologijų fakultetas turi puikią materialinę bazę. Žemės ūkio specialistams ruošti  pastatytas mokomasis poligonas po stogu, kuriame studentai mokomi dirbti su žemės ūkio technika, t. y. arti ir kultivuoti, šalia yra daug mokomųjų sodų ir laukų. Didelės chemijos laboratorijos patalpos leidžia dirbti vienu metu didelėms grupėms studentų. Maisto technologijos ir dietologijos studentų mokymuisi įrengtos jaukios laboratorijos su modernia maisto gamybos įranga ir juslinės analizės kambariu. Kiekvienas studentas turi identifikavimo kortelę, į kurią galima įdėti pinigus ir atsiskaityti pigiau tiek už maistą valgykloje, tiek už kopijavimo paslaugas, tačiau vadovėlius reikia įsigyti patiems. Dviračiai išnuomojami studentams už simbolinę kainą. Už nedidelį mokestį studentai turi galimybę lankyti sporto sales ir baseiną.

Belgų studentų maisto technologų grupė, prie kurios mes prisijungėme, buvo nedidelė – apie 10 žmonių. Su jais mes lankėme maisto gamybos technologinių procesų paskaitas ir praktinius užsiėmimus. Šio dalyko dėstytojas Rob van Deun dėstė mums anglų kalba, o vietiniams pakartodavo olandiškai. Kartu su biotechnologijų studentais išklausėme vandens valymo kursą. Visiems Erasmus+ studentams buvo dėstomas bendras kursas apie globalinius pokyčius, nagrinėjamos klimato, ekologijos, ekonomikos problemos.

Thomas More University College  buvo vykdomi du moksliniai projektai: skirtingų maistinių medžiagų išskyrimas iš dumblių ir vabzdžių. Projektai remiami valstybės ir privačių įmonių. Kai kurios dumblių rūšys yra omega – 3 riebalų rūgščių ir kitų medžiagų šaltinis. Svarstoma galimybė gauti maistines medžiagas iš vabzdžių. Projektai leidžia studentams prisidėti prie mokslinės veiklos.

Mainų programos metu mes susipažinome su Belgijos mokslo sistema, su studijų proceso organizavimu mūsų specialybės studentams, patobulinome savo anglų kalbos žinias, praplėtėme akiratį susipažindami su kitų kultūrų atstovais, sutikome naujus draugus.

Erasmus+ mainų programa suteikė man puikią galimybę susipažinti su kitos šalies studijų sistema, įgyti naudingų žinių, sužinoti apie naujas galimybes būsimoje profesinėje sferoje. Taip pat susipažinau su naujais žmonėmis ir vietine virtuve, patobulinau komunikacijos įgūdžius, įgijau praktinių žinių. Pati Belgija yra labai komfortiška ir inovaty

vi šalis tiek pragyvenimo atžvilgiu, tiek studijų, o vietiniai žmonės yra nuoširdūs ir malonūs, linkę padėti. Studijų laikas paliko tik pačius geriausius įspūdžius bei prisiminimus.

Norėčiau palinkėti ryžtis pasinaudoti Erasmus+ mainų programa tiems, kas turi galimybę ir svajonę, nepabūgti šio iššūkio, bendravimo sunkumų ir svetimos šalies. Jūs be abejonės gausite visokeriopos naudos iš laiko, praleisto kitos šalies mokslo įstaigoje, o gautos žinios ir informacija pravers jums tolesniame profesiniame gyvenime.

 

Saulė Kalinauskaitė, Maisto technologijos studijų programos absolventė

Studijos Rovira i Virgili universitete (Ispanija), Enologijos fakultete

Hello, my name is Saulė Kalinauskaitė, now I‘m studying in the faculty of Agrotechnologies, 3rd course of Food technology, but as you might understand, why I‘m writing here, yes, because of my experience in Erasmus+ program.

At 2nd course 2nd semester I choose an opportunity to try Erasmus+ program in Spain, Tarragona‘s university – Rovira i Virgili. It was the best 5 months in my life. I don‘t want to lie for you, in the beginning it was hard, new culture, new friends, new studying system and family which was really far away. BUT, I will never forgot how much it gave me: a lot of important information from my study program, perfect time in laboratories, English and Spanish language course on every corner with other Erasmus, friends from all the world, from America, Asia, Africa, all Europe – more than 300 Erasmus, like me. A lot of trips and a lot of time, which I spend in different cultures, everything gave me incomparable experience, which I will never forget.

Erasmus became my family, so now I‘m thinking about my second opportunity, to try Erasmus+ practise. We are young, so it’s one of the best thing to find our self and to know what we want from our life.

Kęstutis Vaškys, Cheminės analizės studijų programos III kurso studentas

Studijos Turku taikomųjų mokslo universiteto Verslo, informacinių kompiuterinių technologijų ir chemijos inžinerijos fakultete

Studijos užsienyje pagal Erasmus+ mobilumo programą yra puikus pasirinkimas studentams, kurie domisi kitų šalių kultūromis, naujomis idėjomis ar apskritai norintiems pamatyti, kaip kitos šalys sprendžia ir tvarkosi su įvairiomis problemomis, tokiomis kaip: išsilavinimas, gyvenimo kokybė, sveikata, migracija ir kt.

Studijuodamas Suomijoje turėjau tiek teigiamų, tiek neigiamų momentų. Pradžia buvo bauginanti, nes trūko informacijos, kurią turėjau atvažiuodamas į kitą šalį, vėliau buvo atvejų, kai idėjos, kurias pasirinkdavome, ne visada būdavo puikiai įgyvendintos. Tačiau laikui bėgant nemalonius momentus nustelbė malonūs, pavyzdžiui, bendravimas su aplinkiniais žmonėmis būdavo daug jaukesnis ir pozityvesnis. Grupės nariai, dėstytojai bei projektų vadovai buvo linkę ieškoti kompromisų ir stengdavosi įsiklausyti į studentų pasiūlytas įvairias idėjas, nors ir kaip keistai jos skambėtų.

Mano nuomone, fakultetas, kuriame studijavau, yra inovatyvus, turintis didžiulius resursus (elektroninė, laboratorinė įranga), kuriuos gauna ne tik iš valstybės, tačiau ir kooperuojantis su įvairiomis įmonėmis. Dėl šios priežasties studentai turi galimybė užmegzti ryšius su įvairiausiomis kompanijomis atliekant tam tikrą projektą.

Studijos Turku University of Applied Sciences (TUAS) chemijos inžinerijos srityje nebuvo ypatingai sunkios, kadangi vertinimo sistema buvo daug palankesnė studentams, nei vertinimo sistema Vilniaus kolegijoje, kadangi teigiamas vertinimas prasidėdavo nuo 1 (penkiabalėje sistemoje). Kita vertus, norint gauti maksimalų įvertinimą, reikia labai gerai išnagrinėti tam tikrą procesą.

Dėstytojai TUAS yra labiau linkę dėstyti abstrakčiau ir tiesiog pateikti svarbiausią informaciją, kurios prireiktų tam tikros užduoties atlikimui. Studijuojant svetur galima daug išmokti ir pamatyti tai, ką čionai būtų sunku surasti.