Edukacinės programos mokiniams

Mokyklų atstovus kviečiame registruoti moksleivių grupes el. paštu administracija@atf.viko.lt arba telefonu +370 640 41782.

Edukacijos tema

Edukacijos aprašymas

Lektorius

CHEMIJOS IR MAISTO TECHNOLOGIJOS KATEDRA

Maisto juslinė analizė. Atpažink 4 pagrindinius skonius! Paskaitoje supažinsite su juslinėje analizėje taikomais skonio jautrumo nustatymo testais, mėginių paruošimu, tyrimo atlikimu. Taikant  juslinės analizės standartus praktiškai atliekami skonio jautrumo nustatymo testai. (45 min.) Jurgita Lazdauskienė
Maisto produktų ženklinimas. Kaip teisingai suprasti maisto produkto etiketės informaciją? Paskaitoje aiškinama, ką maisto gamintojas turi nurodyti produkto etiketėje, kodėl produkto sudedamųjų dalių sąrašas būna toks platus, kodėl informacija vos įskaitoma, kokią funkciją atlieka maisto priedai, kas yra alergijas ir netoleravimą sukeliančios medžiagos, kaip jos žymimos. Analizuojami įvairių produktų etikečių pavyzdžiai. (45 min.) Jurgita Lazdauskienė
Augalinės žaliavos ir produktų liofilizavimas Praktinio užsiėmimo metu atliekamas pasirinktos žaliavos paruošimas liofilizavimo procesui. Paruoštos žaliavos dedamos į liofilizatorių ir prietaisas užprogramuojamas. Išdžiovintas produktas supakuojamas. (1,5 val.) Jurgita Lazdauskienė
Glitimas ir jo vaidmuo maisto produktuose Paskaitoje kalbama apie glitimo kilmę. Nagrinėjama, ar tikrai pagrįsti teiginiai, kad tai sveikatai nepalankus junginys. Duonos ir miltinės konditerijos gaminių gamyboje – tai nepamainomas ingredientas, nulemiantis mums įprastas juslinių kepinių savybes. (45 min.) Elena Grinė
Ar gali greitas maistas tapti sveikatai palankios mitybos dalimi? Teorinė paskaita, priverčianti susimąstyti, kas apskritai yra „šlamštmaistis“, kurios tokio maisto sudėtinės dalys yra kenksmingos? Ar galima greitą maistą pakoreguoti taip, kad jis taptų palankesnės sveikatai sudėties? (45 min.) Elena Grinė
Duonos be pridėtinio cukraus gamyba Praktinė edukacija, kurio metu demonstruojama ir pasakojama, kaip galima paskatinti tešlos fermentaciją visiškai nenaudojant cukraus. Kaip maitinsis mielės, kad tešla kokybiškai kiltų ir prisisotintų oro? Šiek tiek mikrobiologijos, maisto chemijos ir maisto gamybos pagrindų vieno užsiėmimo metu.  (1,5 val.) Elena Grinė
Duonos mikrobiologinių rodiklių įvertinimas naudojant mikroskopą Paskaitoje supažindinama su mikrobiologiniais rodikliais ir jų svarba maisto produktuose. Iš skirtingų duonos gaminių paimti mėginiai tiriami mikroskopu. Vertinama, kaip tinkama higiena ir laikymo sąlygos gali paveikti duonos mikrobiologinius rodiklius. (45 min.) Giedrė Čiuplienė
Chemija – tai viskas, kas mus supa! (20 praktikumų ciklas) Irena Čerčikienė

Jolanta Jurkevičiūtė

KRAŠTOTVARKOS IR AGROVERSLO TECHNOLOGIJŲ KATEDRA

Ar galiu išgelbėti pasaulį: tvarumas prasideda nuo kiekvieno mūsų Praktinėje paskaitoje aptariamos tvaraus gyvenimo būdo ir gyvenimo be atliekų koncepcijos, pavyzdžiai bei sėkmės  istorijos. Kalbama apie vartojimo mažinimo galimybes. (45 min.) Rasa Miakinkovienė
Dirbtinio intelekto naudojimas reklamoje: tai etiška? Praktinėje paskaitoje aptariami dažniausiai naudojami DI įrankiai, jų paskirtis, pateikiami praktiniai pavyzdžiai, diskutuojama apie DI įrankių naudojimo reklamoje etiką vartotojo atžvilgiu. (45 min.) Rasa Miakinkovienė
Lietuvos ūkinių gyvūnų genetiniai ištekliai Paskaitoje sužinosite apie saugomas nykstančias Lietuvos teritorijoje ūkinių gyvūnų veisles, suprasite kuo skiriasi viena ūkinių gyvūnų veislė nuo kitos ir kuo jos ypatingos. (45 min.) Edita Kristina Kaurynienė
Ekologinis ūkininkavimas Ekologinis ūkininkavimas skatina atsakingai naudoti energijos ir gamtos išteklius, išsaugoti biologinę įvairovę, didinti dirvožemio derlingumą, palaikyti vandens kokybę.

Juo siekiama gaminti maisto produktus naudojant natūralias medžiagas ir procesus. (45 min.)

Edita Kristina Kaurynienė
Protingas ir išmanus namas: kaip sutaupyti energijos resursus ir gyventi patogiai Šylant klimatui ir augant žmonių skaičiui, vandens ištekliai mažėja, o poreikis nuolat auga. Ar kada susimąstėte apie išmanų vandens išteklių valdymą? Paskaitoje bus pristatytos „protingo ir išmanaus namo“ sistemos, kurios orientuotos į naudotojo komfortą ir estetiką. (45 min.) Prof. Marina Valentukevičienė
Kambariniai augalai namų interjere Sužinosite, kaip reikia pasiruošti kambarinių gėlių persodinimui, parinkti vazonus, substratą, augalus ir tinkamai juos persodinti. Praktinėje edukacijoje galėsite patys persodinti atsineštus augalus. (1,5 val.) Tomas Čižokas
Mažai priežiūros reikalaujantis gėlynas Paskaitoje sužinosite apie gėlynų tipus ir jų kūrimą: vietos ir augalų parinkimą, dirvožemio paruošimą, gėlių spalvų derinimą, sodinimą bei gėlynų priežiūrą. (1,5 val.) Tomas Čižokas

VETERINARIJOS KATEDRA

Veterinarijos felčeris – gyvūnų gelbėtojas

 

Paskaitoje sužinosite apie veterinarijos felčerio specialybę, susipažinsite su kasdieniais darbo vet. klinikoje rūpesčiais, džiaugsmais ir atsakomybe. Atsakomybė gali būti įvairi – nuo greito sprendimų priėmimo iki savarankiško smulkių operacijų atlikimo. (45 min.) dr. Virginija Jarulė
Gyvūnų priežiūros ABC Siekiant augintiniams užtikrinti geriausias gyvenimo sąlygas, svarbu nepamiršti tinkamos gyvūnų priežiūros. Paskaitoje veterinarijos gydytojai pasidalins augintinių priežiūros patarimais, papasakos, kokie požymiai rodo rimtesnes gyvūnų sveikatos problemas. Tai pamoka, skirta kiekvienam, kuriam iš tikrųjų rūpi augintinių gerovė ir sveikata. (45 min.) Milda Vasaitytė

Birutė Kryževičienė