Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos ir maisto technologijos katedros dėstytojos dėstytojos Irena Čerčikienė ir Jolanta Jurkevičiūtė sausio 30 d. pravedė praktikumą „Kada kalcis ir magnis vandenį padaro „kietu“?“ Vilniaus Žemynos gimnazijos dešimtokams, kuriuos lydėjo chemijos mokytoja Ana Lavrinovič.
Dėstytoja Irena Čerčikienė supažindino moksleivius su studijų programa Taikomoji cheminė analizė ir kitomis Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, pristatė studijuojamus dalykus, praktikas ir karjeros galimybes.
Dėstytoja su moksleiviais aptarė nagrinėjo vandens kietumo atsiradimo priežastis, jo rūšis ir vandens minkštinimo būdus. Moksleiviai susipažino su acidimetrijos tyrimo metodo ypatumais, sužinojo su praktikume naudojamomis medžiagomis, priemonėmis ir prietaisais bei aptarė tyrimo eigą.
Moksleiviai, vadovaujami dėstytojų, stiklinėmis biuretėmis geriamajame vandenyje nustatė vandens kietumą, konduktometru išmatavo savitąjį elektrinį laidį bei aptarė tyrimo rezultatus.
Kitai moksleivių grupei praktikumą „Juslinė analizė. Atpažink keturis pagrindinius skonius“ vedė dėstytoja Jurgita Lazdauskienė. Dėstytoja papasakojo moksleiviams, kur taikoma juslinė analizė, kokie reikalavimai jai taikomi, kokia turi būti juslinės analizės vertintojo (degustatoriaus) darbo vieta. Moksleiviai turėjo galimybę praktiškai susipažinti su vienu iš vertintojų (degustatorių) atrankos metodu – skonio jautrumo nustatymu. Jie praktiškai nustatė keturis pagrindinius skonius ir pasitikrino savo skonio receptorių jautrumą.
Vilniaus Žemynos gimnazijos moksleiviai, apsilankydami Vilniaus kolegijos laboratorijose, įgijo tiriamosios veiklos įgūdžių, daugiau sužinojo apie kolegijoje vykdomas studijų programas, kartu patyrė pažinimo džiaugsmą.