Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos ir maisto technologijos katedros dėstytojos Irena Čerčikienė ir Jolanta Jurkevičiūtė sausio 22 d. pravedė praktikumą „Kiek fosforo rūgšties ir cukraus suvartoji gerdamas Coca Colą?“. Jo dalyviai – Vilniaus rajono Avižienių gimnazijos aštuntokai, kuriuos lydėjo chemijos mokytoja Alicija Bilinska .
Dėstytojos supažindino moksleivius su studijų programa Taikomoji cheminė analizė ir kitomis Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, pristatė studijuojamus dalykus, praktikas ir karjeros galimybes.
Dėstytoja aptarė saugaus darbo chemijos laboratorijoje taisykles, nagrinėjo gaiviųjų gėrimų sudėtį, poveikį žmogaus organizmui, supažindino su cukrų ir fosforo rūgšties nustatymui naudojamais analizės metodais, praktikume naudojama įranga ir medžiagomis bei aptarė tyrimo eigą.
Moksleiviai, vadovaujami dėstytojų ir SMD narių Monikos ir Margaritos coca coloje potenciometrijos metodu nustatė fosforo rūgšties kiekį ir įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose bei sultyse refraktometrijos metodu išmatavo cukrų kiekį, aptarė tyrimo rezultatus.
Paskui vyko kitas praktikumas – „Juslinė analizė. Atpažink keturis pagrindinius skonius“. Jį vedė dėstytoja Jurgita Lazdauskienė. Juslinės analizės užsiėmimo metu moksleiviai sužinojo, kaip vykdoma juslinė analizė, kokie reikalavimai taikomi vertintojo (degustatoriaus) darbo vietai. Moksleiviai turėjo galimybę praktiškai susipažinti su vienu iš vertintojų (degustatorių) atrankos metodu – skonio jautrumo nustatymu. Jie turėjo praktiškai nustatyti keturis pagrindinius skonius ir taip pasitikrinti savo skonio receptorių jautrumą.
Mes džiaugiamės, kad vis daugiau Lietuvos mokyklų moksleivių atvyksta susipažinti su naujomis, šiuolaikiškai įrengtomis Agrotechnologijų fakultetos chemijos laboratorijomis.