2017 m. spalio 23 – 27 dienomis pagal Erasmus+ dėstymo programą Agrotechnologijų fakultete lankėsi dėstytoja Maria Joao Barata de Carvalho iš Bejos Politechnikos Instituto, Portugalija. Ji skaitė paskaitas Maisto technologijos studijų programos studentams. Vizito metu pristatė savo šalį, Bejos Politechnikos Institutą, fakultetus, vykdomas studijų programas bei pakvietė mūsų maisto technologijos studijų programos studentus aktyviai dalyvauti Erasmus+ mainų programoje studijoms/praktikai Portugalijoje. Skaitytos paskaitos temomis: Juslinė analizė skirtingose maisto produktų matricose; Inovacijos ir produktų plėtra; Instrumentinė tekstūros analizė ir juslinė analizė kaip maisto plėtros instrumentai buvo dalykiškos, naudingos, aktualios, suprantamos ir labai įdomiai perteiktos.
Viešnia iš Portugalijos dalyvavo susitikimuose su maisto technologijos katedros dėstytojais, fakulteto administracija, su savo buvusiais studentais, katedros socialiniais partneriais. Aptartos tolimesnio bendradarbiavimo galimybės, diskusijos, bendravimas, pasidalijimas patirtimi vyko nuoširdžioje ir šiltoje aplinkoje. Susitikti, pasimatyti ir pabendrauti su Maria Joao Barata de Carvalho panoro net maisto technologijos absolventai Domas Adikevičius ir Paulius Andzevičius, kurie pagal Erasmus+ mainų programą studijoms ir praktikai buvo išvykę į Bejos Politechnikos Institutą. Dėstytoja aplankė maisto technologų praktinę bazę, maisto gamybos, chemijos laboratorijas, veterinarijos klinikas, kraštotvarkos katedros bazę ir pasigrožėjo fakulteto vietovės gamtovaizdžiu.
Maria Joao Barata de Carvalho lankėsi Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kuriame šiltai buvo priimta instituto direktoriaus dr. G. Pridotkos. Trumpai aptarta instituto veikla. Cheminių tyrimų skyriaus vedėja I. Jarmalaitė viešnią supažindino su atliekamais maisto produktų, alkoholinių ir gaiviųjų gėrimų, geriamojo vandens bei pašarų kokybės ir saugos tyrimais, kuriems atlikti naudojami instrumentinės bei fiziko cheminės analizės metodai. Pažintis su Genetiškai modifikuotų organizmų tyrimų skyriumi ir atliekamais genetiškai modifikuotų visų maisto produktų, veterinarijos preparatų, pramoninių pašarų kokybiniais ir kiekybiniais genetinės modifikacijos nustatymo tyrimais. Maisto produktų mikrobiologinių tyrimų skyriaus vedėja J. Petruškevičienė pristatė skyriaus atliekamus maisto produktų, jų žaliavų, maisto priedų, geriamojo vandens mikrobiologinės taršos bei parazitologinius tyrimus, paaiškino, kad jais siekiama užtikrinti žmogaus vartojamų produktų saugą. Juslinių tyrimų grupės vadovė G. Šaikuvienė supažindino su padalinyje atliekama maisto produktų ir geriamojo vandens juslinių rodiklių kontrole. Su Maria Joao Barata de Carvalho pasidalijo patirtimi juslinės analizės srityje. Diskusinis klausimas čia buvo alyvuogių aliejus, jo kokybė.
Kultūrinės programos metu pasigrožėta senuoju Vilniumi, jo architektūra, universitetu, prezidentūra, valdovų rūmais ir kitomis lankytinomis vietomis bei pasivaišinta lietuviškais patiekalais.
Maisto technologijos katedros vedėja Laimutė Milašienė
ATF Erasmus+ programos koordinatorė Nijolė Ružienė