2017 m. lapkričio 9 d. UAB „Rimi Lietuva“ lankėsi Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Maisto technologijos studijų programos antro kurso MT16 gr. studentai, lektorės J. Savickienė, ir L. Milašienė. Mokomosios išvykos tikslas – maisto technologijos studijų programos studentų teorinių žinių gilinimas ir praktinių įgūdžių tobulinimas. Susipažinti su įmone kaip profesinių veiklos praktikų atlikimo vieta, įsidarbinimo galimybėmis, gamybos procesu realiomis darbo sąlygomis, maisto saugos ir kokybės užtikrinimo sistemomis, technologiniais procesais bei įrenginiais.
Su įmone, struktūra, veikla MT studentus supažindino įmonės atrankų vadybininkė Evelina Dirmaitė. UAB „Rimi Lietuva“ – tai švedų kapitalo įmonė, kartu yra ir Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Maisto technologijos katedros socialinis partneris. Įmonę sudaro maisto gamybos padaliniai: centrinė pagrindinė virtuvė (salotų, suši baras, karštųjų patiekalų, tiek miltinių, tiek mėsos, tiek žuvies gaminių), kurios pagaminta produkcija apie 4 tonos per dieną paskirstoma visai Lietuvai. Džiugu tai, kad šiam padaliniui vadovauja Vitalijus Rimovas – VK ATF Maisto technologijos studijų programos absolventas, kuris drauge su pagrindinės virtuvės technologe Daiva Tomkute mus supažindino su šio padalinio specifika bei maisto gamybos procesu. Pasidalijo savo praktine patirtimi, ko reikia maisto technologijos specialistui, kokių gebėjimų bei įgūdžių. Antrasis aplankytas įmonės padalinys – kepykla. Kepyklos vadovė Virginija Misevičienė papasakojo, kad čia kepama duona, bandelės, pyragai, asortimentas platus – apie 100 pavadinimų įvairių gaminių, kepami jau ir Kūčiukai, ne tik kvietiniai, bet ir ruginių miltų. Pagaminta produkcija tiekiama vietiniam prekybos centrui. Pasivaišinome keksu. Trečiasis padalinys – kulinarijos. Vadovas Saulius Burba paaiškino, kad skyriuje gaminama produkcija plataus asortimento nuo spurgų, miltinių gaminių, vėdarų iki mėsos, žuvies gaminių ir pusgaminių bei realizuojama prekybos centre, t.y. skirta tik parduotuvei. Vyr. mėsininkas Rytis supažindino su mėsinės darbu, paaiškino, kokių atsargumo priemonių, kokių darbo saugos priemonių reikia laikytis darbuotojui, dirbant šiame skyriuje, nes dirbama su elektriniais pjūklais, peiliais, vyksta skerdenų dalijimas, išpjaustymas, malimas, kuteravimas, šviežių dešrelių gamyba. Pagaminta produkcija taip pat realizuojama prekybos centre. Temperatūra žema, atitinkanti maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Anot Ryčio – darbuotojai adaptuojasi prie žemos temperatūros ir 200 C atrodo, kad tai Afrika. Išvykos pabaigoje aplankytas penktasis padalinys – konditerijos skyrius. Skyriaus vadovė Alfreda paaiškino, kad čia kepami įvairūs tortai, pyragai, biskvitai ir pyragaičiai. Skyrius savo pagamintą produkciją smaližiams taip pat realizuoja vietoje – prekybos centre.
Mokomoji išvyka buvo labai turininga, įdomi, apimanti visas studentų pasirinktas studijų programos specializacijas, gauta daug naudingos informacijos, puiki bazė studentų praktikoms. Kaip gera sutikti savo buvusius studentus…
Maisto technologijos katedros vedėja Laimutė Milašienė