Daugelis Lietuvos gyventojų per mažai vartoja vaisių, uogų ir daržovių, ypač ši problema opi žiemą ir pavasarį, kai pasirinkimas mažas. Dėl to nepakankamai gaunama biologiškai aktyvių medžiagų, skaidulinių medžiagų, antioksidantų. Išlaikant sezoninius vaisius ir daržoves sudėtinga rasti būdą, kaip išlaikyti produktą nepatiriant maistinės vertės nuostolių.
Maisto technologijos katedros vedėja L. Milašienė, dėstytojos J. Lazdauskienė, I. Kepalienė ir valgyklos vedėja M. Černova maisto technologijos laboratorijoje liofilizavo įvairius vaisius, uogas ir daržoves.
Liofilizuoti vaisiai, uogos ir daržovės – inovatyvus ir sveikatai palankus maisto konservavimo būdas: natūralu, be konservantų, be dažiklių, be pridėtinių sintetinių kvapų, be pridėtinių cukrų. Liofilizuojant išlieka visos biologiškai aktyvios medžiagos, vitaminai, fermentai, mineralinės ir kitos maistinės medžiagos, maistinė vertė prilygsta šviežiam produktui, išlaikoma 95-100 proc. produkto maistinės vertės, išgarinamas tik vanduo. Po liofilizacijos vaisiai, uogos ir daržovės nepakeičia savo formos, tūrio, nesusitraukia, išlieka spalvos, išsaugomos jų aromatinės ir skoninės savybės, o tekstūra tampa puri ir traški. Liofilizuoti produktai yra lengvi, tai labai patogus – nedaug sveriantis, sveikatai palankus užkandis. Liofilizuoti skanėstai – sveikas ir maistingas saldumynų pakaitalas, tinkamas kasdieniam vartojimui bei įvairių gaminių pagardinimui.
Kviečiame pažiūrėti kaip naudojant modernų įrenginį pasigaminti sveikatai palankių užkandžių.