Maisto technologų eksperimentams – naujos galimybės

 

Daugelis Lietuvos gyventojų per mažai vartoja vaisių, uogų ir daržovių, ypač ši problema opi žiemą ir pavasarį, kai pasirinkimas mažas. Dėl to nepakankamai gaunama biologiškai aktyvių medžiagų, skaidulinių medžiagų, antioksidantų. Išlaikant sezoninius vaisius ir daržoves sudėtinga rasti būdą, kaip išlaikyti produktą nepatiriant  maistinės vertės nuostolių.
Maisto technologijos katedros vedėja L. Milašienė, dėstytojos J. Lazdauskienė, I. Kepalienė ir valgyklos vedėja M. Černova maisto technologijos laboratorijoje liofilizavo įvairius vaisius, uogas ir daržoves. 
Liofilizuoti vaisiai, uogos ir daržovės – inovatyvus ir sveikatai palankus maisto konservavimo būdas: natūralu, be konservantų, be dažiklių, be pridėtinių sintetinių kvapų, be pridėtinių cukrų. Liofilizuojant išlieka visos biologiškai aktyvios medžiagos, vitaminai, fermentai, mineralinės ir kitos maistinės medžiagos, maistinė vertė prilygsta šviežiam produktui, išlaikoma 95-100 proc. produkto maistinės vertės, išgarinamas tik vanduo. Po liofilizacijos vaisiai, uogos ir daržovės nepakeičia savo formos, tūrio, nesusitraukia, išlieka spalvos, išsaugomos jų aromatinės ir skoninės savybės, o tekstūra tampa puri ir traški. Liofilizuoti produktai yra lengvi, tai labai patogus – nedaug sveriantis, sveikatai palankus užkandis.  Liofilizuoti skanėstai – sveikas ir maistingas saldumynų pakaitalas, tinkamas kasdieniam vartojimui bei įvairių gaminių pagardinimui.


Kviečiame pažiūrėti kaip naudojant modernų įrenginį pasigaminti sveikatai palankių užkandžių.
[iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://web.microsoftstream.com/embed/video/2ce2d52c-f415-46d7-b784-584075aee1c1?autoplay=false&showinfo=true” allowfullscreen style=”border:none;”][/iframe]

Daugiau naujienų

  • #

    Z kartos studentų poreikiai, lūkesčiai bei mokymosi stilius – mokymai dėstytojams

    Agrotechnologijų fakulteto dėstytojai gruodžio 17 d. dalyvavo įkvepiančiuose profesinio tobulėjimo mokymuose, kuriuos vedė konsultacinės įmonės „Gyvenimo raktas“ įkūrėja, asmenybinių kompetencijų lavinimo lektorė, konsultantė ir psichologė Giedrė Skupienė. Mokymų tema – „Skirtingų kartų bendravimas: kaip…

  • #

    Advento bendrystė: fakulteto bendruomenę suartinanti popietė

    Gruodžio 15 d. Agrotechnologijų fakultete įvyko jaukus bendruomenės susitikimas su etnologe Gražina Kadžyte, skirtas advento, Kūčių ir Kalėdų laikotarpio tradicijoms bei jų prasmei pažinti. Viešnia, daugelį metų tyrinėjanti lietuvių papročius, pasakojo apie skirtingų etnografinių…

  • #

    Inžinerijos ateitį kuriame kartu: susitikimas LINPRA verslo pusryčiuose

    Gruodžio 10 d. Vilniaus kolegijos fakultetų dekanai, kuriuose vykdomos inžinerijos studijų krypties studijų programos, dalyvavo verslo pusryčiuose, kuriuos organizavo Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija, vienijanti šalies inžinerijos ir technologijų sektoriaus įmones, mokslo ir studijų institucijas,…