Maisto technologijų studijų krypties dėstytojai UAB „Lašų duona“ užsakymu vykdo užsakomosios projektinės veiklos tyrimą „Grikių produktų receptūrų ir technologijų sukūrimas“. Užsakomosios projektinės veiklos sutartis buvo pasirašyta 2023 m. spalio mėnesį. Užsakomojo tyrimo tikslas – sukurti devynias (9) grikių produktų receptūras ir jų gamybos technologijas.
Tyrimo užsakovo – UAB „Lašų duona“ – atstovai viešėjo Agrotechnologijų fakultete 2024 m. sausio 31 d. Susitikimo metu Chemijos ir maisto technologijos katedros vedėja Jurgita Lazdauskienė ir dėstytoja Elena Grinė pristatė savo sukurtus grikių produktus – trapučius, traškučius, duoniukus, lazdeles, sausainius, granola (skrudintus traškius dribsnius). Verslo įmonės atstovai juslėmis vertino pagamintų grikių produktų, kuriuose grikių žaliavos sudarė nuo 50 iki 100 procentų, kokybę ir skonio savybes. Įmonės „Lašų duona“ atstovai vertino grikių produktų išvaizdą, formą, spalvą, tekstūrą, skonį, aromatą, liekamąjį skonį, priimtinumą, išsakė savo nuomonę apie kiekvieną grikių produktų mėginį atskirai. Verslo įmonės atstovai buvo sužavėti iš grikių žaliavos pagamintų skirtingų produktų gausa. Visi sukurti grikių produktai grįžo į įmonę tolesnei analizei ir aptarimui.
Pagal užsakovo pasirinktus grikių produktus maisto technologijų studijų krypties tyrėjos koreguos receptūras ir antrą kartą atliks grikių produktų bandomąją gamybą. Tuomet verslo įmonės atstovai bus kviečiami pakartotiniam jusliniam vertinimui. Tai bus antras projekto etapas, kuris vyks 2024 m. kovo mėnesį.
Vilniaus kolegija skatina užsakomąją projektinę veiklą ir kviečia visus bendruomenės narius aktyviai dalyvauti. Šis Agrotechnologijų fakultete vykdomas užsakomosios projektinės veiklos tyrimas yra puikus pavyzdys, kaip užsakomoji projektinė veikla kuria pridėtinę vertę ne tik dalyvaujančioms šalims, bet ir visuomenei kokybės užtikrinimo, inovacijų, tvarumo ir aplinkosaugos kontekste.