Maisto technologijos studijų programos III kurso studentė Juta Krupauskienė atliko Erasmus+ programos praktiką restoranuose Prancūzijoje

Dviejų mėnesių praktiką atlikau Pietų Prancūzijoje, gausiai turistų lankomame Eze miestelyje. Turėjau galimybę padirbėti vienam savininkui priklausančiuose trijuose restoranuose: ,,Villa d‘eze‘‘,  ,,Mets Vins Chics‘‘ ir ,,Le Traiteur des Halles‘‘. Visų trijų restoranų koncepcija skiriasi,  bet didžiąją praktikos dalį atlikau restorane ,,Villa d‘eze‘‘, tad apie jį papasakosiu plačiau.

Restoranas,  įkurtas 2020 m., jame dirba 11 žmonių: 4 virtuvėje, 5 salėje, administratorius ir vairuotojas. Restorane dirba 2 šefai italai, tad yra kepamos ir picos, ir lazanijos. Per dieną pagaminama nuo 70 iki 100 patiekalų, iš kurių pusė yra pristatoma į namus.

Restorane vyrauja itališki produktai, visus receptus šefai kuria patys, produktus užsako tiesiogiai iš Italijos. Akcentuojamas tyras alyvuogių aliejus, picos padui gaminti tinkamiausi miltai, įvairūs sūriai (mozzarella, buffalo, permigiano, gorgonzola, pecorino), kumpiai (įvairių rūšių prosciutto), itališki makaronai. Meniu asortimente galime rasti įvairių kepsnių, salotų, burgerių, makaronų, picų, taip pat yra gaminama ir speciali itališka duona, kai duonos tešla sumaišoma su kumpiu, itališki ,,Grassini’’- pailgos, keptos kvietinių miltų lazdelės su prieskoniais ar pagardais. Visi patiekalai labai skanūs ir estetiški.

Turėjau nuostabią galimybę susipažinti su puikiais šefais, kurie dirbę puikiuose restoranuose ir turi didžiulį žinių bagažą, labai myli tai, ką daro.  Visi darbuotojai noriai dalinosi žiniomis, mane mokė įvairiausių itališkų patiekalų, jų laikymo sąlygų. Noriu pabrėžti, kad restorane griežtai laikomasi higienos normų. Man pačiai patikėjo gaminti net sudėtingiausius patiekalus, leido viską bandyti pačiai, bet akylai stebėjo. Įgavau ne tik praktinės darbo patirties, bet ir pagilinau kalbos žinias, išmokau visus terminus, vartojamus restorane, prancūziškai, puikiai praleidau laiką.

Esu labai dėkinga už galimybę atlikti praktiką užsienyje. Savininkas liko patenkintas mano pagalba ir siūlė pasilikti dirbti jo restorane, o tai labai džiugina. Dar noriu paminėti, kad viename iš restoranų dirba dvi lietuvės šefės, kuriomis savininkas yra labai patenkintas. Jis pabrėžia jų darbštumą ir atsakingumą, mūsų tautybės darbuotojus labai vertina ir giria, o tai paglosto širdį. Labai kviečiu visus studentus keliauti, pamatyti skirtingas kultūras ir naujoves, praplėsti akiratį, mokytis kalbų ir į Lietuvą atsivežti naujų idėjų.

Juta Krupauskienė

Daugiau naujienų

  • #

    Fakulteto bendruomenę kviečiame į advento popietę

    Gerbiama bendruomene, kviečiame Jus į Advento popietę, kuri įvyks 2025 m. gruodžio 15 d. 14.30 val. 204 auditorijoje. Šių metų mūsų viešnia – etnologė Gražina Kadžytė, kuri pasidalys įžvalgomis apie advento ir Kalėdų papročių…

  • #

    Agrotechnologijų fakultete vykdomos studijų programos – reitingų lyderės

    Žurnalas „Reitingai“ jau dvyliktą kartą paskelbė nacionalinį universitetų ir kolegijų reitingą, kuriame įvertinamos studijų kokybė ir aukštųjų mokyklų veiklos rezultatai. Analizėje atsižvelgiama į darbdavių nuomonę, absolventų įsidarbinimo rodiklius ir jų vidutines pajamas, geriausių abiturientų…

  • #

    Tęsiasi bendradarbiavimas su socialiniais partneriais

    Gruodžio 2 d. Agrotechnologijų fakultete vyko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės instituto mokslininkų organizuotas seminaras „Paukščių auginimo nenaudojant antibiotikų technologinės inovacijos“. Renginyje dalyvavo fakulteto studentai ir svečiai, turėję galimybę išgirsti keturis aktualius pranešimus. Dr.…