Maisto technologijos studijų programos III kurso studentė Juta Krupauskienė atliko Erasmus+ programos praktiką restoranuose Prancūzijoje

Dviejų mėnesių praktiką atlikau Pietų Prancūzijoje, gausiai turistų lankomame Eze miestelyje. Turėjau galimybę padirbėti vienam savininkui priklausančiuose trijuose restoranuose: ,,Villa d‘eze‘‘,  ,,Mets Vins Chics‘‘ ir ,,Le Traiteur des Halles‘‘. Visų trijų restoranų koncepcija skiriasi,  bet didžiąją praktikos dalį atlikau restorane ,,Villa d‘eze‘‘, tad apie jį papasakosiu plačiau.

Restoranas,  įkurtas 2020 m., jame dirba 11 žmonių: 4 virtuvėje, 5 salėje, administratorius ir vairuotojas. Restorane dirba 2 šefai italai, tad yra kepamos ir picos, ir lazanijos. Per dieną pagaminama nuo 70 iki 100 patiekalų, iš kurių pusė yra pristatoma į namus.

Restorane vyrauja itališki produktai, visus receptus šefai kuria patys, produktus užsako tiesiogiai iš Italijos. Akcentuojamas tyras alyvuogių aliejus, picos padui gaminti tinkamiausi miltai, įvairūs sūriai (mozzarella, buffalo, permigiano, gorgonzola, pecorino), kumpiai (įvairių rūšių prosciutto), itališki makaronai. Meniu asortimente galime rasti įvairių kepsnių, salotų, burgerių, makaronų, picų, taip pat yra gaminama ir speciali itališka duona, kai duonos tešla sumaišoma su kumpiu, itališki ,,Grassini’’- pailgos, keptos kvietinių miltų lazdelės su prieskoniais ar pagardais. Visi patiekalai labai skanūs ir estetiški.

Turėjau nuostabią galimybę susipažinti su puikiais šefais, kurie dirbę puikiuose restoranuose ir turi didžiulį žinių bagažą, labai myli tai, ką daro.  Visi darbuotojai noriai dalinosi žiniomis, mane mokė įvairiausių itališkų patiekalų, jų laikymo sąlygų. Noriu pabrėžti, kad restorane griežtai laikomasi higienos normų. Man pačiai patikėjo gaminti net sudėtingiausius patiekalus, leido viską bandyti pačiai, bet akylai stebėjo. Įgavau ne tik praktinės darbo patirties, bet ir pagilinau kalbos žinias, išmokau visus terminus, vartojamus restorane, prancūziškai, puikiai praleidau laiką.

Esu labai dėkinga už galimybę atlikti praktiką užsienyje. Savininkas liko patenkintas mano pagalba ir siūlė pasilikti dirbti jo restorane, o tai labai džiugina. Dar noriu paminėti, kad viename iš restoranų dirba dvi lietuvės šefės, kuriomis savininkas yra labai patenkintas. Jis pabrėžia jų darbštumą ir atsakingumą, mūsų tautybės darbuotojus labai vertina ir giria, o tai paglosto širdį. Labai kviečiu visus studentus keliauti, pamatyti skirtingas kultūras ir naujoves, praplėsti akiratį, mokytis kalbų ir į Lietuvą atsivežti naujų idėjų.

Juta Krupauskienė

Daugiau naujienų

  • #

    Z kartos studentų poreikiai, lūkesčiai bei mokymosi stilius – mokymai dėstytojams

    Agrotechnologijų fakulteto dėstytojai gruodžio 17 d. dalyvavo įkvepiančiuose profesinio tobulėjimo mokymuose, kuriuos vedė konsultacinės įmonės „Gyvenimo raktas“ įkūrėja, asmenybinių kompetencijų lavinimo lektorė, konsultantė ir psichologė Giedrė Skupienė. Mokymų tema – „Skirtingų kartų bendravimas: kaip…

  • #

    Advento bendrystė: fakulteto bendruomenę suartinanti popietė

    Gruodžio 15 d. Agrotechnologijų fakultete įvyko jaukus bendruomenės susitikimas su etnologe Gražina Kadžyte, skirtas advento, Kūčių ir Kalėdų laikotarpio tradicijoms bei jų prasmei pažinti. Viešnia, daugelį metų tyrinėjanti lietuvių papročius, pasakojo apie skirtingų etnografinių…

  • #

    Inžinerijos ateitį kuriame kartu: susitikimas LINPRA verslo pusryčiuose

    Gruodžio 10 d. Vilniaus kolegijos fakultetų dekanai, kuriuose vykdomos inžinerijos studijų krypties studijų programos, dalyvavo verslo pusryčiuose, kuriuos organizavo Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija, vienijanti šalies inžinerijos ir technologijų sektoriaus įmones, mokslo ir studijų institucijas,…