2018 m. balandžio 26 d. Agrotechnologijų fakulteto Duonos kepimo ir miltinės konditerijos gamybos laboratorijoje vyko teorinis-praktinis seminaras „Techninis aliejus. Keksiukų gamyba“. Praktinį seminarą maisto technologijos studijų programos I ir II kurso studentams, dėstytojams bei laboratorijos konditeriams organizavo Maisto technologijos katedra kartu su socialiniu partneriu UAB „Zeelandia“.  Tai penktasis tokio pobūdžio seminaras. Seminarą „Techninis aliejus. Keksiukų gamyba“ inicijavo UAB „Zeelandia“ kokybės kontrolės specialistė Raimonda Kaminskaitė, o teorinę-praktinę seminaro dalį vedė įmonės eksperimentinės kepyklėlės technologai Sergėjus Malininas ir Aurelija Žemgulytė.  Įmonės atstovai pristatė įmonės veiklą, naujoves, asortimentą, papasakojo, kad kompanija dirba duonos, konditerijos ingredientų, margarino versle.  Įmonei labai svarbu ugdyti savo kartą per susitikimus, seminarus, konferencijas, mokymus ir tokiu būdu išsaugoti įmonės tvarumą.  Praktinio seminaro dalyviai dirbo su UAB „Zeelandia“ atvežtomis žaliavomis, emulsijomis, aliejais, techniniais aliejais bei purškimo įranga. Buvo kepami keksiukai ir keksinis pyragas, kuriems pagaminti buvo panaudotas mišinys. Studentai ir jų dėstytojai išgirdo naudingos informacijos apie techninius aliejus, jų įtaką kepimo įrenginiams (skardoms, formoms tepti, tešlos dalintuvais, duonos raikymo mašinoms, gaminio atkibimui nuo skardos paviršiaus, išėmimą iš formos, higieną, stabilumą, panaudojimą per purškimo sistemas ir t.t.), kokybės rodikliams, juslinėms savybėms. Vieni tepimo aliejai skirti konditerinių gaminių išėmimui iš formų, kuriuose daug cukraus, įvairių saldžių įdarų, šaldytoms mielinėms tešloms, kiti (emulsijos) – specialiai sukurti duonos išėmimui iš skardos ar formos. Zeelandia specialūs aliejai, skirti kepimo skardoms ir formoms, bei lubrikantai gali būti įvairių pakuočių – nuo aerozolių iki konteinerių. Seminaro pabaigoje  vyko gaminių degustacija ir buvo išduoti įmonės sertifikatai.

Esame dėkingi UAB „Zeelandia“ vadovams ir technologams už teorinį-praktinį seminarą.

Maisto technologijos katedros vedėja  Laimutė Milašienė