Programos tikslas – pakviesti 9-14 metų vaikus išbandyti savo jėgas maisto produktų kūrybos ir dekoravimo procese, eksperimentuoti su netradicinėmis maisto žaliavomis, aktyviai dalyvauti maisto produktų gamybos procese nuo žaliavos iki galutinio produkto pagaminimo, jo pateikimo ir degustavimo.
Programa įgyvendinama teorines žinias integruojant į praktinius užsiėmimus, kurių metu mokiniai bus supažindinami su maisto produktų sudėtimi ir energine verte, sveikatai palankiu maistu, skirtingų maisto produktų gamybos technologijomis, higienos reikalavimų taikymu gamybos procese, maisto juslinio vertinimo eiga (degustacijomis).
Užsiėmimų metu moksleiviai, padedami maisto technologų-pedagogų, gamins įvairius maisto produktus ir patiekalus, taikys skirtingus maisto gamybos būdus, taps degustacijų organizatoriais ir dalyviais. Įvykdžiusiems programą, mokiniams bus įteiktas programos baigimo diplomas.
Programos įgyvendinimo vieta – Vilniaus kolegija, Agrotechnologijų fakultetas, Studentų 39A, Vilnius.
Programos apimtis – 48 val. (užsiėmimai po 2 val. kartą per savaitę).
Grupės dydis – 10 mokinių.
Paslaugos kaina (mėn.) – NVŠ krepšelis + 10 EUR*
*NVŠ krepšelis – 15 EUR, finansuoja Vilniaus m. savivaldybė.
Programos turinys
Programos dėstytoja: Jurgita Lazdauskienė, Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto lektorė. REGISTRUOTIS ir dėl platesnės informacijos teirautis el. paštu: r.norkunas@atf.viko.lt
Nr, | Tema | Veiklos | Trukmė (val.) |
1. | Darbo saugos ir higienos reikalavimai gaminant maistą | Supažindinimas su virtuvėje naudojama įranga ir inventoriumi, saugaus darbo taisyklėmis bei asmens higienos reikalavimais gaminant maistą | 2 |
2. | Vaisių ir daržovių produktų gamybos technologija. Naudojamos vaisių daržovių žaliavos, jų sudėtis, įranga ir gamybos procesas, pagaminto produkto juslinis vertinimas (degustacija), taikant juslinio vertinimo metodikas. | 1.Tirštų vaisių, uogų kokteilių (glotnučių) gamyba. 2.Vaisių, daržovių traškučių gamyba. 3.Saldumynų iš vaisių, daržovių, ir jų sulčių gamyba. 4.Desertų iš egzotinių vaisių gamyba. 5.Vaisių-uogų ledų be maisto priedų gamyba. 6.Konstruktorių, vadovaujantis pasirinkta tema, gamyba iš vaisių ir daržovių. 7. Pagamintų produktų juslinio vertinimo (degustacijos) organizavimas ir vykdymas. |
10 |
3. | Duonos ir kitų kepinių gamybos technologija. Naudojamos žaliavos, jų sudėtis, įranga ir gamybos procesas, pagaminto produkto juslinis vertinimas (degustacija) taikant juslinio vertinimo metodikas. | 1.Viso grūdo ruginės duonelės gamyba. 2.Traškių duoniukų gamyba. Sveikuoliškų sausainių gamyba ir dekoravimas. 3.Švenčių kepinių (kučiukai, meduolinės imbierinės tešlos kepiniai) gamyba ir dekoravimas. 5. Pagamintų produktų juslinio vertinimo (degustacijos) organizavimas ir vykdymas |
12 |
4. | Gaminu savo gimtadienio šventei. Naudojamos žaliavos, jų sudėtis, įranga ir gamybos procesas, pagaminto produkto juslinis vertinimas (degustacija) taikant juslinio vertinimo metodikas. | 1.Sveikuoliškų užkandžių gamyba ir dekoravimas. 2.Vaisių, daržovių dekoravimo idėjos – vaisių ir daržovių figūrinis pjaustymas, meninis raižymas, valgomų puokščių, vėrinukų ir kt. gamyba. 3.Lėkščių dekoravimas vaisiais ir daržovėmis. 4. Kepinių (biskvitiniai, morenginiai) ant pagaliuko gamyba. |
10 |
5. | Netradicinė (išmanioji) maisto technologija. Rečiau naudojami maisto gamybos būdai ir technologijos, netradicinės žaliavos, reikalinga įranga ir gamybos procesas, pagaminto produkto juslinis vertinimas (degustacija), taikant juslinio vertinimo metodikas. |
1.Maisto produktų gamyba iš netradicinių žaliavų. 2.Pagardų ir užtepėlių gamyba. 3.Kepinių be glitimo gamyba. 4.Gėlių acto gamyba. 5.Prieskoninių žolelių aliejaus gamyba. 6.Maistui skirtų prieskonių mišinių gamyba. 7.Maistingų, veganiškų, žaliavalgiškų saldumynų ir šokolado gamyba. 8.Fermentuoti maisto produktai. 9.Kulinarinio paveldo patiekalų gamyba. |
14 |
Iš viso: | 48 |
Programos dėstytoja: Jurgita Lazdauskienė, Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto lektorė.
REGISTRUOTIS ir dėl platesnės informacijos teirautis el. paštu: r.norkunas@atf.viko.lt