Gruodžio 5 d. Agroverslo technologijų ir Kraštovaizdžio dizaino studijų programų studentai bei lektoriai susirinko paminėti Pasaulinę dirvožemio dieną.
Pasaulinė dirvožemio diena, minima gruodžio 5 dieną, yra skirta atkreipti dėmesį į gyvybiškai svarbų dirvožemio vaidmenį. Dirvožemis – esminė mūsų ekosistemos dalis, palaikanti augalų ir gyvūnų gyvybę, sauganti vandenį, ir užtikrinanti maisto saugumą. Dirvožemio sveikata ir produktyvumas užtikrina tvarią žemės ūkio produktų gamybą ir aplinkos išsaugojimą.
Susirinkusiems pranešimą skaitė įmonės „BioInnovations LT“ vadovas Irmantas Čepulis. Pranešime jis pasidalino įžvalgomis apie biologinių produktų poveikį dirvožemio sveikatai, augalų produktyvumui. Buvo pristatytas unikalių vermikomposto ir gyvų mikroorganizmų derinys – biologinis produktas „BlackLife”. Tai novatoriškos biologinės trąšos, kurios efektyviai gerina dirvos kokybę, skatina biologinį aktyvumą. Tai lemia sveiką augalų augimą, tuo pat metu sustiprinantis natūralius augalų apsaugos mechanizmus, o tai mažina priklausomybę nuo cheminių augalų apsaugos priemonių. Biologinių produktų naudojimas yra svarbus elementas ekologinės pusiausvyros išlaikymui ir neigiamo ūkinės veiklos poveikio aplinkai mažinimui.
Renginio dalyviai diskutavo apie galimybes atlikti biologinių produktų tyrimus rengiant studentų baigiamuosius darbus. Dalyviai pagilino žinias apie dirvožemio sveiktą lemiančius procesus. Tai paskatins dalyvius giliau susimąstyti apie tvarias žemės ūkio praktikas.
Po susitikimo Kraštotvarkos ir agroverslo katedros dėstytojai su įmonės „BioInnovations LT“ vadovu aptarė bendradarbiavimo galimybes vykdant užsakomuosius tyrimus, projektines veiklas, kurios yra esminis aspektas, leidžiantis sujungti skirtingas žinias ir išteklius, siekiant bendrų tikslų. Bendradarbiavimas šiame kontekste gali apimti įvairias sritis: mokslinius tyrimus, produktų kūrimą, praktinius bandymus laukuose ir žinių sklaidą tarp ūkininkų. Įmonė „BioInnovations LT“ siekia ne tik plėtoti savo produktus, bet ir bendradarbiauti su mokslininkais, ūkininkais bei kitomis organizacijomis, kad būtų galima geriau suprasti biologinių produktų poveikį ir jų įtaką aplinkai.