Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje 2019 m. rugsėjo 17 d. įvyko XVI Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė 2019″ renginys „Gal kilo abejonių dėl maisto sudėties?“.
Chemijos katedros vedėja, lektorė I. Čerčikienė su renginio dalyviais aptarė maisto sudėtį, cukrų nustatymo gaiviuosiuose gėrimuose metodus, pristatė augalinės kilmės rauginių medžiagų, vadinamų taninais, teorinius pagrindus ir nustatymo būdus. Taninai – sudėtingi organiniai junginiai, pasižymintys sutraukiančiomis, antioksidacinėmis, priešmikrobinėmis savybėmis. Jie kaupiasi įvairiose augalo dalyse – žievėje, medienoje, lapuose, vaisiuose. Arbatoje taip pat yra daug taninų (arbatos polifenoliai yra vadinami katechinais, flavinais ir rubigenais), jų koncentracija žaliojoje arbatoje yra ženkliai didesnė negu juodojoje.
Laboratorijoje renginio dalyviai, vadovaujami dėstytojų I. Čerčikienės, J. Jurkevičiūtės ir laborantės A. Abramavičiūtės nustatė cukrų kiekį įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose refraktometriniu metodu ir atliko eksperimentą „Taninų kiekio nustatymas arbatžolėse permanganatometriniu metodu“, apskaičiavo taninų kiekį ir aptarė rezultatus. Renginio „Erdvėlaivis Žemė 2019″ dalyvius sudomino Chemijos laboratorijoje atliekami eksperimentai.
Chemijos katedra