Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje 2021 m. gruodžio 17 d. Vilniaus rajono Avižienių gimnazijos 10 klasės moksleiviams įvyko praktikumas „Chemija – tai viskas, kas mus supa“. Jo tema – „Vitamino C ir cukrų kiekio nustatymas vaisių sultyse ir gaiviuosiuose gėrimuose“.

Dėstytoja Irena Čerčikienė supažindino moksleivius su Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, aptarė SP Cheminė analizė studijuojamus dalykus, studentų veiklas, praktikas ir karjeros galimybes, išnagrinėjo saugaus darbo Chemijos laboratorijoje taisykles. Po to dėstytoja su moksleiviais aptarė gaiviųjų gėrimų įvairovę, jų klasifikavimą, natūralius bei dirbtinius saldiklius, naudojamus gaiviųjų gėrimų gamyboje, nagrinėjo vaisių sulčių sudėtį.

Moksleiviai, vadovaujami dėstytojų, įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose nustatė cukrų kiekį ir natūraliose skirtingų gamintojų apelsinų sultyse jodometrijos metodu ištyrė vitamino C kiekį bei aptarė tyrimų rezultatus.

Moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su šiuolaikiniais chemijos laboratorijose naudojamais prietaisais ir tyrimų metodais, įgyti tiriamosios veiklos įgūdžių.