Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje kovo 3 d. įvyko praktikumas „Vitaminų ir cukrų detektyvas: sulčių cheminė analizė“. Jame dalyvavo Vilniaus „Sostinės“ gimnazijos moksleiviai, kuriuos lydėjo chemijos mokytoja Vita Mardosienė.

Dėstytoja Irena Čerčikienė supažindino moksleivius su praktikume naudojamomis priemonėmis bei medžiagomis, aptarė jo eigą ir pakvietė moksleivius į laboratoriją, kur kartu su dėstytojomis ir pirmakurse Monika pasiruošė įvairių vaisių sulčių mėginius. Eksperimento dalyviai Vitamino C kiekį nustatė atlikę sulčių cheminę analizę jodometrijos metodu, o cukrų kiekį – refraktometrijos metodu.

Tyrimų rezultatai parodė, kad šviežiai spaustose apelsinų sultyse yra didžiausias vitamino C ir cukrų kiekis, šiek tiek mažiau jų yra citrinose ir dar mažiau – greipfrutuose.

Moksleiviai praktikumų metu turėjo galimybę susipažinti su šiuolaikiniais laboratoriniais prietaisais, įgyti naujų žinių bei tiriamosios veiklos įgūdžių, o kartu patirti pažinimo džiaugsmą. „Sostinės“ gimnazijos moksleiviai dažni svečiai Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje.