Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos laboratorijoje gruodžio 9 d. įvyko „Chemija – tai viskas, kas mus supa“ praktikumas „Vitaminų ir cukrų detektyvas: sulčių cheminė analizė“. Jame dalyvavo Vilniaus rajono Avižienių gimnazijos vienuoliktokai, kuriuos lydėjo biologijos mokytoja Nijolė Motiejūnienė.
Chemijos ir maisto technologijos katedros lektorė Irena Čerčikienė supažindino moksleivius su studijų programa Taikomoji cheminė analizė ir kitomis Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, pristatė studijuojamus dalykus, praktikas ir karjeros galimybes. Po to dėstytoja su moksleiviais aptarė praktikume naudojamas priemones ir medžiagas, išaiškino darbo eigą ir pakvietė moksleivius į laboratoriją, kur kartu su studentais Nedu, Rugile, Monika ir Margarita įvairių vaisių sulčių mėginiuose jodometrijos metodu nustatė vitamino C kiekį ir refraktometrijos metodu – cukrų kiekį.
Tyrimų rezultatai parodė, kad šviežiai spaustose apelsinų sultyse yra didžiausias vitamino C ir cukrų kiekis, o sulčių gėrimuose, įsigytuose prekybos centruose, vitamino C gerokai mažiau, tačiau cukrų kiekis pakankamai didelis.
Moksleiviai praktikumo metu turėjo galimybę susipažinti su šiuolaikiniais laboratoriniais prietaisais, įgyti naujų žinių bei tiriamosios veiklos įgūdžių.
Džiaugiamės, kad fakulteto dėstytojų siūlomos edukacijos domina moksleivius.




