2023 m. gegužės 18 d. Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Chemijos ir maisto technologijos katedros lektorės Irena Čerčikienė, Jolanta Jurkevičiūtė ir Elena Grinė pravedė praktikumus „Tapk chemiku-tyrėju 5 minutėms!“ ir „Glitimo vaidmuo maisto produktuose“. Jame dalyvavo Kėdainių Atžalyno gimnazijos moksleiviams.
Dėstytoja Irena supažindino moksleivius su studijų programa Cheminė analizė bei kitomis Agrotechnologijų fakultete vykdomomis studijų programomis, aptarė studijuojamus dalykus, praktikas ir karjeros galimybes.
Dėstytoja su moksleiviais nagrinėjo mineralinio vandens sudėtį, gaiviuosius gėrimus, natūralius ir dirbtinius saldiklius bei cukrų nustatymo metodus, supažindino su praktikume naudojamomis medžiagomis bei aptarė tyrimo eigą.
Moksleiviai, vadovaujami dėstytojos Jolantos ir studento Dainoto, konduktometru nustatė bendrą mineralizaciją įvairiuose vandens mėginiuose, o refraktometru išmatavo cukraus kiekį įvairiuose gaiviuosiuose gėrimuose.
Dėstytoja Elena paaiškino moksleiviams, kas yra glitimas ir kur jis randamas, kokį vaidmenį jis atlieka maistinėje terpėje, kaip nulemia gaminių išvaizdą ir kaip galima suprasti, kurie miltai turi glitimo, o kurie – ne. Panagrinėjo, ar tikrai miltai be glitimo yra sveikesni, ar paprasta paruošti gaminius iš tešlos be glitimo.
Kėdainių Atžalyno gimnazijos moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su šiuolaikiniais tyrimo prietaisais ir metodais, įgyti tiriamosios veiklos įgūdžių. Užsimezgęs bendradarbiavimas su Kėdainių Atžalyno gimnazijos moksleiviais tęsiasi.