2023 m. gegužės 11 dieną Agrotechnologijų fakultete įvyko mokymai Lietuvos biologijos mokytojų asociacijos nariams. Chemijos ir maisto technologijos katedros lektorės Jolanta Jurkevičiūtė ir Ingrida Radveikienė Chemijos laboratorijoje pravedė praktinius mokymus tema „Bendro polifenolinių junginių kiekio nustatymas vaistinių augalų ekstraktuose spektrofotometrijos metodu.“ Vaistiniuose augaluose gausu antioksidantų, pagerinančių žmogaus gyvenimo kokybę ir saugančių nuo ligų. Antioksidaciniu aktyvumu pasižymi flavonoidai, proantocianidinai, chlorogeninės rūgšties izomerai ir kiti fenoliniai komponentai. Augaluose natūraliai esantiems polifenoliams priskiriamos ne tik apsauginės funkcijos, bet ir pažymimas šių junginių potencialas naudojant juos farmacijoje. Buvo analizuojamos įvairių vaistinių augalų ekstraktų savybės bei sudėtis, siekiant juos naudoti kaip žaliavą maisto priedų gamyboje. Bendras polifenolinių junginių kiekis vaistinių augalų ekstraktuose buvo nustatytas spektrofotometrijos metodu, naudojant Folin-Ciocalteu reagentą.

Chemijos ir maisto technologijos katedros lektorė dr. Inga Stankevičienė pravedė praktikumą tema „Pigmentų kokybinis nustatymas plonasluoksnės chromatografijos metodu.“ Prieskoninių augalų lapų spalva priklauso nuo juose esančių pigmentų ir jų kiekio. Pigmentų santykis priklauso nuo augalo rūšies, metų laiko, klimato (lemia šviesos ir šilumos kiekis), pH pokyčių, augalų ligų ar kenkėjų, džiovinimo sąlygų. Kokybinė augalinių pigmentų analizė gali būti atlikta taikant plonasluoksnę chromatografiją.

Praktinio užsiėmimo metu buvo nustatyta, kiek ir kokių pigmentų turi prieskoniniai augalai (petražolės, krapai, čiobreliai, rozmarinai ir mėtos).

UAB „Malsena Plus“ Kokybės vadovė, Chemijos ir maisto technologijos katedros lektorė Aistė Kazakauskienė pravedė mokymus tema „Grūdų perdirbimo pramonė Lietuvoje.“ Kasdieniame produktų racione miltų paklausa išlieka stabili. Praktikumo metu buvo apžvelgti įvairūs grūdai, pademonstruoti pavyzdžiai, išnagrinėta jų klasifikacija ir įtaka miltų kokybiniams rodikliams. Aptartos miltų rūšys, jų skirtumai, panaudojimo galimybės, ženklinimo informacija, kuri yra svarbi kiekvienam vartotojui, pademonstruoti miltų pavyzdžiai ir degustuojami gaminiai, taip pat atsakyta į dalyviams kilusius klausimus.

VK Dekoratyvinių augalų ir želdinimo centro „VikoFlora“ vadovas, lektorius Tomas Čižokas pravedė mokymus tema „Augalų priežiūra lengvai. Dirvožemis ir substratai.“ Lektorius paaiškino, kaip tinkamai pasirinkti substratus bei kokios informacijos ieškoti ant jų etikečių. Po praktinių mokymų Tomas biologijos mokytojams pravedė ekskursiją po Agrotechnologijų fakulteto dekoratyvinių augalų mokomojo augyno „VikoFlora“ erdves.