Nacionalinio mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ 2016 tikslas – ugdyti visuomenės mokslinę kultūrą ir skatinti jaunimą, ypač moksleivius, siekti karjeros moksle.

Festivalio programai Chemijos katedros lektorės dr. Inga Stankevičienė, Jolanta Jurkevičiūtė, Nijolė Ružienė pasiūlė pritaikytą rudens sezonui temą „Kuo naudingos uogos? Žvilgsnis chemiko akimis“, kuri rekomenduota 9-12 kl. moksleiviams, besidomintiems chemijos eksperimentais.

Renginį sudarė teorinė ir praktinė dalys. Teorinėje dalyje, kurią moksleiviams vedė doc. dr. Inga Stankevičienė, buvo akcentuojamos uogų antioksidacinės savybės dėl jose esančių gamtinių polifenolinių junginių. Gamtiniai polifenoliniai antioksidanta slopina oksidacinius procesus žmogaus organizme, gali surišti laisvuosius radikalus, taip pat susijungti su prooksidantinių savybių turinčiais junginiais, sąveikauti su laisvųjų radikalų atsiradimą sukeliančiomis sistemomis ar sustiprinti vidinių antioksidantų poveikį, taip sukeldami teigiamą fiziologinį poveikį žmogaus organizmui.

Įvairios uogos sukaupia skirtingą polifenolinių junginių kiekį, todėl praktinėje dalyje renginio dalyviai galėjo patys pasiruošti spanguolių, aviečių, putinų, šermukšnių, vyšnių, vynuogių etanolinius ekstraktus ir spektrometriniu metodu nustatyti bendrą polifenolinių junginių kiekį.  Tyrimų rezultatai parodė, kad didžiausią gamtinių antioksidantų kiekį sukaupė šermukšnių uogos, tad tapo aišku, kad šias uogas valgyti tikrai verta.

Renginyje dalyvavo 14 Vilniaus gimnazijų moksleivių ir chemijos mokytoja. Didelis susidomėjimas renginiu, degančios noru eksperimentuoti moksleivių akys, diskusijos po renginio ir klausimai apie galimybę vėl atvykti į fakulteto chemijos laboratorijas rodo moksleivių žingeidumą, susidomėjimą gamtos mokslais, o tuo pačiu fakulteto bendradarbiavimo su bendrojo lavinimo mokyklomis reikalingumą.

Renginio organizatorės